Concepte cheie
CONCEPTE DE CAZARE
Apartamente executive și prezidențiale
Apartamentele Executive și Prezidențiale sunt spații de cazare de lux, foarte spațioase, concepute pentru a oferi turiștilor o experiență minunată în perioada sejurului de afaceri. Cu suprafețe mari ce depășesc 150 mp, aceste apartamente sunt formate, de regulă, dintr-un dormitor (sau două) cu un pat king size, un living cu sofa și cu o zonă de luat masa și baie privată de mari dimensiuni.
Acest tip de apartamente pot oferi o panoramă senzațională și mult spațiu pentru un plus de confort. Apartamentul Executive poate găzdui un număr maxim de 3 adulți și 1 copil sau 2 adulți și 2 copii. Apartamentul Prezidențial are o capacitatea maximă de 6 persoane.
Dotările incluse Wi-Fi de mare viteză, seif, minibar, aer condiționat, sistem home entertainment audio-video și telefon. Pot include și piscină privată sau terasă de mari dimensiuni. În plus, apartamentele includ acces VIP la diferite servicii și facilități (SPA, gym, sală de conferințe, parcare, restaurant etc).
Bungalou
Stucturi de cazare care, de obicei, dispun de o verandă largă; bungalourile sunt case în mod convențional mici, ideale pentru familiile care își doresc intimitate, dar și spațiu suficient în vacanță.
Clădirile sunt construite, de regulă, din două dormitoare, un living spațios și bucătărie echipată complet. Turiștii cazați în bungalouri mai pot avea la dispoziție grădină, teren de joacă, zonă de grătar sau propria piscină.
Cameră dublă (standard)
Camera dublă este spațiul destinat folosirii de către două persoane. Camera poate fi dotată cu pat matrimonial sau două paturi de o persoană. Aceste tipuri de camere sunt ideale pentru cupluri, deoarece oferă intimitate și confort. Camerele includ baie, minibar, telefon, televizor, aer condiționat, acces la internet, balcon mobilat.
Cameră cvadruplă
Camera cvadruplă include patru paturi individuale sau două paturi matrimoniale, în funcție de hotel. Aceste camere depășesc 40 mp și pot caza patru adulți. Facilitățile camerelor cvadruple includ aer condiționat, televizor, minibar, baie proprie, telefon și balcon.
Cameră economy
Camerele de tip economy sunt funcționale și cu dotări de bază. Camerele economy au dimensiuni mai mici decât cele standard, dar și prețuri mai avantajoase pentru turiști. Camerele oferă pat twin, baie dotată cu duș, televizor, sistem de climatizare și telefon.
Cameră pentru familie
Camera de familie (family room) poate caza în general 2 adulți și 2 copii. Acestea sunt perfecte pentru persoanele care călătoresc cu copii, oferind beneficii în plus pentru cei mici, alături de dotările standard: pătuțuri pentru infanți (baby cot) și chiar servicii de babysitting.
Camere intercomunicante
Camerele intercomunicante sunt camerele care comunică una cu cealaltă printr-o ușă interconectantă. Una din camere poate fi dispusă cu un pat king-size, iar cealaltă cu paturi twin. Camerele includ internet wireless, baie proprie, televizor, mini bar, aer condiționat, telefon și balcon. Capacitatea maximă a acestor tipuri de camere variază în funcție de hotel (4-5 persoane).
Cameră single
Camera single include strict un pat individual, fiind un spațiu destinat folosirii de către o singură persoană. În funcție de hoteluri, pot exista și camere duble în regim single – cu pat dublu, dar folosit de o singură persoană.
Cameră triplă
Camera triplă este camera cu trei paturi individuale (trei locuri). Cazarea în camerele triple sunt potrivite pentru familiile cu un copil. Acestea pot dispune și de un pat dublu și un pat separat, baie, balcon, televizor, minibar, telefon, aer condiționat, acces internet (în funcție de hotel).
Cameră twin
Reprezintă camera dotată cu două paturi individuale separate, fiind potrivită pentru două persoane. Camerele twin dau posibilitatea cazării pe fotoliu extensibil sau pat pliant unei a treia persoane. Camere dispun în funcție de categoria hotelului de baie, balcon, televizor, minibar, telefon, aer condiționat, acces internet, birou de lucru.
Junior Suite
Junior suite sunt camerele de hotel cu un living atașat de dormitor (nu o încăpere separată). Acest tip de camere confortabile dispun de pat standard, balcon, baie cu cadă sau cabină de duș, canapele în living, televizor, aer condiționat, telefon, acces internet și chiar și chicinetă.
Mezonetă
Mezonetele sunt unități de cazare dispuse pe 2 etaje. De obicei, la etaj se află spațiul de odihnă, în timp de la parter există un living și o bucătărie. Potrivite pentru familii, mezonetele sunt spații confortabile care prezintă o gamă variată de facilități pentru turiști: baie, chicinetă mobilată și utilată, televizor, aer condiționat, telefon, balcon sau terasă. Mezonetele pot găzdui maximum 5 persoane.
Studio
Studiourile sunt unități de cazare care includ chicinetă în aceeași cameră cu dormitorul. Studiorile pot caza 3 adulți și sunt dispuse cu grup sanitar propriu, chicinetă utilată, aer condiționat, minibar, TV, telefon, uscător de păr, acces internet (contra cost sau gratuit).
Acestea oferă și balcon sau terasă mobilate, cu vedere către grădina hotelului, piscina exterioară a complexului sau către mare.
Vilă
Vilele sunt unități de cazare înconjurate de grădini, destinate familiilor care vor să se bucure de cazare cu nivel ridicat de confort. Vilele includ camere de 1-4 persoane, cu băi comune sau individuale, bucătărie utilată, aer condiționat, televizor, telefon, internet acces, terasă. Turiștii cazați în cadrul vilelor, de obicei se bucură de un regim de masă în sistem self-catering, pregătindu-și singuri mesele principale.
CONCEPTE DE MASĂ
All inclusive
Trebuie să știți că pachetele care includ regim all inclusive, nu se limitează strict la mesele și băuturile oferite, ci și la diverse servicii. Din punct de vedere gastronomic, un regim all inclusive include pensiune completă (mic dejun, prânz și cină), gustări și băuturi alcoolice și non-alcoolice autohtone.
În plus, turiștii se bucură (în funcție de politica hotelului) de alte servicii și activități precum: animație, activități sportive, facilități gratuite pentru copii sau chiar acces la centrul spa. Serviciile care nu sunt incluse într-un pachet all inclusive sunt: servicii corporate, servicii de wellness, doctor sau servicii de spălătorie.
Programele all inclusive diferă și în funcție de destinație, facilitățile diferind între țări precum Grecia, Turcia, Bulgaria sau Spania.
Demipensiune
Pachetele cu demipensiune (half board) oferă turiștilor micul dejun și masa de seară (băuturile nu sunt incluse), în prețul sejurului la hotel. Acest regim se potriveste turiștilor care doresc să exploreze destinația de vacanță un pic mai mult și să experimenteze o parte din modul de viață local.
Early breakfast
Micul dejun servit la prima oră a dimineții poartă denumirea de ”early breakfast”. Acesta este servit (în funcție de hotel) în intervalul orar 05.00-10.00, fiind conceput pentru turiștii care sunt nevoiți să plece în călătorie dis-de-dimineață.
Mic dejun
Micul dejun este prima masă a zilei, de care turiștii se vor bucura în cadrul hotelurilor. Meniurile de mic dejun variază în funcție de țară. Un mic dejun ar trebui să fie ușor de digerat, felurile de mâncare fiind personalizate chiar și în funcție de sezon.
Tipuri de mic dejun:
-continental: micul dejun continental tradițional, originar din Franța constă în croissante, brioșe sau pâine prăjită, unt și cafea sau alte băuturi calde. Tendința actuală în meniul de mic dejun continental este spre a oferi și gustări reci, brânzeturi sau fructe proaspete.
-american: un mic dejun american este aproape la fel ca micul dejun englezesc, dar diferența este că în micul dejun american preparatele din carne, produsele din pește și brânzeturile, nu sunt servite. Un mic de jun de tip american poate include: suc, cereale, ouă, gem, unt, miere, fructe proaspete, pâine, băuturi (ceai, cafea, ciocolata calda, lapte etc.), cereale, clătite.
-englezesc: un meniu englezesc poate fi mai elaborat, constând în sucuri, cereale, ouă, pește, mezeluri, fasole boabe, pâine, fructe proaspete, brânză, băuturi (ceai, cafea, ciocolata calda, lapte etc.).
Pensiune completă
Pachetele turistice (en. Full board) cu pensiune completă includ cele trei mese principale – micul dejun, prânzul și cina, dar nu cuprind băuturile sau gustările între mese.
Self-catering
Conceptul de self-catering face referire la posibilitatea turiștilor de a-și prepara singuri mesele principale ale zilei, hotelul oferind însă toate facilitățile necesare în acest sens. Dotările includ bucătărie cu mobilier, accesorii (vase și tacâmuri), cuptor/aragaz, frigider, chiar și loc de grătar. De asemenea, utilitățile chicinetei sunt incluse în prețul sejurului sau pot fi plătite separat.
Ultra all inclusive
În cadrul acestui regim, vă puteți bucura de oferte de masă îmbogățite, băuturi autohtone și de import, gustări selecte între mese și activități de agrement impresionante pentru întreg sejurul.
Printre servicii și activități putem enumera: petreceri tematice, acces la snack bar și pe timpul nopții, servicii gratuite de curățare și călcare a hainelor, acces VIP la centrul spa și la alte facilități asemănătoare, room-service 24h, mini bar gratuit etc.
CONCEPTE TURISTICE
Baby cot
Baby cot (pătuț pentru copii) este un serviciu pe care hotelurile îl pot oferi gratuit sau contra cost și la cererea părinților infantului (copil cu vârstă de până la 2 ani).
Blue Flag (Steagul Albastru)
Blue Flag este onoarea ecologică acordată unui număr de peste 4000 de plaje și porturi de agrement din 49 de țări din Europa, Africa de Sud, Maroc, Tunisia, Noua Zeelandă, Brazilia, Canada și Caraibe.
Criterii de acordare a unei astfel de mențiune internațională includ standarde pentru calitatea apei, siguranța, educație ecologică și informare, furnizarea de servicii și de criterii generale de management de mediu. Blue Flag este un indice al standardelor ridicate de mediu și de calitate.
Programul Steagul Albastru este deținut și administrat de o organizație non-profit – Fundația pentru Educație Ecologică (FEE).
Charter
Conceptul de charter reprezintă angajarea unei aeronave, nave sau a unui autovehicul pentru un scop special. Cel mai des întâlnite cazuri de charter pe care le întâlnim în domeniul turismului sunt cursele charter de avion. Cursele charter sunt acorduri contractuale între compania de zbor și un tour operator, oferind în final turiștilor un produs special creat pentru confortul lor.
Cele mai multe zboruri charter din Romania sunt disponibile în sezonul estival, pentru destinații precum Grecia și Turcia.
Reduceri turistice
În domeniul turistic, clienții vor beneficia frecvent de reduceri pentru vacanțele pe care și le doresc. Reducerile principale de care turiștii se pot bucura sunt sezoniere (first booking, early booking și last minute), în funcție de vârstă (de exemplu, turism seniori) sau de numărul turiștilor (grupuri organizate).
Reducerile sezoniere sunt:
First Booking: reducere sunt acordate înainte de începerea discount-urilor early booking și pot varia de la -5% la -50%. Early Booking: sunt reducerile care pot varia între 25-50% pentru pachetele turistice achiziționate din timp (o plată anticipată este obligatorie). Last Minute: sunt reducerile aplicate sejururilor care sunt aproape de început şi care nu au fost rezervate în întregime. Reducerile tip last minute apar cu maximum 10 zile înainte de începerea vacanței și oferte pot expira foarte repede.
Alte reduceri: reduceri pentru copii sau seniori: aceste categorii de turiști pot beneficia de reduceri substanțiale; reduceri de grup - se acordă grupurilor mai mari de 10 persoane.
Site-uri de recenzii hoteliere TripAdvisor și HolidayCheck
Cele două site-uri sunt surse foarte apreciate de turiști, având cele mai bune recenzii hoteliere din domeniul turistic. Aici, cei interesați să își petreacă vacanța, se pot informa cu ușurință despre hotelul unde urmează să se cazeze.
TripAdvisor și HolidayCheck sunt site-uri care includ recenzii și sfaturi cu privire la hoteluri (care includ fotografii autentice și opinii de la turiști), destinații turistice, excursii opționale/atracții, dar și ghiduri de călătorie și cele mai bune topuri în domeniul turismului.
Snack bar
Snack barul este locul unde turiștii se pot retrage pe parcursul zilei pentru a servi o gustare caldă sau rece sau pentru a servi o băutură răcoritoare sau o cafea. Snack barul oferă și poate include: aperitive reci, preparate la grătar sau produse de cofetărie-patiserie.
Voucher turistic
Orice turist după ce achiziționează un pachet turistic de la o agenție, va primi în final un voucher (document turistic) pe care îl va prezenta la momentul check-in-ului la hotelul ales pentru vacanță. Voucherele de vacanță includ următoarele informații cheie: numele persoanei care a făcut rezervarea, hotelul, alte servicii, durata sejurului, agenția turistică contractată.